Allergia vagy megfázás? Ezek a fő különbségek

Egész nap folyik az orrod, viszketnek a szemeid, és fáradékony is vagy? Ilyenkor felmerül a kérdés: allergiáról vagy megfázásról van szó? Ellenőrizd a leggyakoribb tüneteket, és gondoskodj minél hamarabb egészségedről!

Allergia vagy megfázás? Ezek a fő különbségek

Hogyan különböztethető meg az allergia és a megfázás?

Célszerű először is a különböző tüneteket összehasonlítani!

Allergiára utaló tünetek

 • Viszkető és könnyező szemek. Amikor az immunrendszer antitesteket termel az allergének ellen, többek között a hisztamin nevű kémiai anyag is felszabadul a szervezetben. Emiatt megnyílnak a könnycsatornák, ami folyamatos könnyezéshez és szemirritációhoz vezethet.

 • Zihálás, légszomj és köhögés. Az allergia károsítja a tüdőt, amelynek jelentősen csökkenhet az oxigénfelvevő képessége. Ha az imént említett tünetek együtt járnak, mindenképpen javasolt felvenni a kapcsolatot a háziorvossal!

 • Vörös foltok a bőrön. Ha a bőr közvetlenül érintkezik egy allergénnel, az irritáció következtében leggyakrabban viszkető, vörös kiütések tapasztalhatók.

Megfázásra utaló tünetek

 • Köhögés. A felső légúti fertőzések gyakran okoznak mandula- és torokgyulladást, ami erős köhögéshez és kaparó torokhoz vezethet.

 • Végtagfájdalom, izomfáradtság. Allergia esetén nem érezhető végtagfájdalom, ezért a karok tompa fájdalma vagy a hátba sugárzó fájdalom szinte biztosan a megfázás jele.

 • Láz, hőemelkedés. Ha 37 °C feletti a testhőmérsékletünk, érdemes megfázásra gyanakodni. Allergia esetén ugyanis soha nincs lázasodás.

Mely tünetek gyakoriak allergia és megfázás esetén is?

 • Fáradékonyság. Egy vírusos megbetegedés vagy hosszan tartó allergiás szezon alaposan kimerítheti a szervezetet. Ilyenkor mindenki legszívesebben csak aludna vagy pihenne, hogy minél hamarabb egészséges legyen.

 • Orrdugulás. Habár az orrspray-k néhány napig fellélegzést nyújthatnak, de hosszú távon nem ajánlott a használatuk. Az allergia és a megfázás, illetve a gyakran tüdőgyulladást okozó influenza mind eldugíthatják az orrjáratokat.

 • Orrfolyás. Az immunrendszer folyamatosan azon dolgozik, hogy megszabaduljon a fertőzésektől és allergénektől. Váladék formájában próbálja eltávolítani a szennyeződéseket, ami akár szüntelen orrfolyást is eredményezhet.

Mi az allergia és a megfázás, influenzás megbetegedés karakterisztikája?

Ezek a legismertebb jellemzők:

Allergia

Az allergiás tünetek néhány napig, de akár hosszú hónapokig is fennállhatnak. Egészen addig, amíg megtalálható a közelünkben a nemkívánatos allergén. Az allergiás panaszok az év bármely szakaszában megjelenhetnek, de számos allergén szezonális, azaz mindig ugyanabban az időszakban tűnik fel.

Mikor lépnek fel a tünetek?

 • Akár közvetlenül az allergénnel való érintkezés után. Ilyenkor rendkívül kellemetlen tüsszögési roham is jelentkezhet, amely során a szervezet megpróbálja eltávolítani az irritáló anyagokat.

Megfázás

A megfázás kifejezetten szezonális, és elsősorban a késő őszi vagy téli hónapokban keserítheti meg a mindennapokat. Általában 5-14 napig tartanak a lázzal, köhögéssel és izomfájdalmakkal járó megfázásos tünetek. Ha két hétnél is tovább húzódnak ezek a panaszok, azonnal keressük fel az orvost!

Mikor lépnek fel a tünetek?

 • 2-3 nappal a fertőzést követően. Sokszor a vírusok lappangási ideje csupán néhány nap, ezért a megfázás első jeleit már elég korán érzik a betegek.

Mit tehetünk?

Akár egyértelműnek látszanak a tünetek, akár kérdéses a probléma forrása, célszerű az alábbi 2 tanácsot betartani:

Keressük fel az orvost!

Ez az első lépés, amit egészségünk hosszú távú megőrzésének érdekében tehetünk. Lehet, hogy az elsőre felírt gyógyszer mindent megold, de bizonyos esetekben labor- és allergia vizsgálatra is szükség lehet. Minél hamarabb eredményt kapunk, annál gyorsabban megszüntethetjük a kellemetlen panaszokat.

Menjünk el allergiavizsgálatra!

Legegyszerűbben úgy bizonyosodhatunk meg a folytonos szemviszketés vagy a szűnni nem akaró orrfolyás hátteréről, ha allergiavizsgálaton veszünk részt. Vérvizsgálat alapján derül ki, hogy pontosan mely allergének váltják ki a bosszantó tüneteket. A vizsgálat a nap bármely szakaszában elvégezhető, és az általános laborvizsgálatokkal szemben itt nem kell éhgyomorra menni.

Az allergia és a megfázás tünetei nagyon hasonlóak. Egy dolog viszont biztos: ha a tünetek 5-7 nap után sem múlnak el, tanácsos felkeresni a háziorvost. Így pontos vizsgálati eredmények alapján, fájdalommentesen és gyorsan megszüntethetők az orrdugulással, orrfolyással és bőrirritációval, illetve köhögéssel járó tünetek.

 

(PR-cikk)