Akár ételmérgezéshez is vezethet a konyharuha haszálata

A környezetvédelem szempontjából javasolt minél kevesebb papírtörlőt használni, egy friss kutatás szerint azonban a konyharuha használata sem maradéktalanul előnyös.

Akár ételmérgezéshez is vezethet a konyharuha haszálata
Fotó: Pixabay - illusztráció

Az MNN.com azt írja, a University of Mauritius tudósai száz olyan konyharuhát vizsgáltak a tanulmányukban, amiket hónapokig használtak. Az eredmény megdöbbentő, ugyanis a konyharuhák felén baktériumot – többek közt kólibaktériumot – mutattak ki.

A baktériumok nagyobb valószínűséggel találhatók olyan törlőkendőkön, amelyek több funkciót is betöltöttek. Nem javasolt tehát ugyanazt a konyharuhát használni kéztörlésre, edények törlésére és különböző felületek tisztítására.

A bakteriális teszten 49 törlő bukott meg, ezek 36.7 százalékán coliform baktériumok voltak. Ebbe a csoportba tartozik a kólibaktérium is, amelynek a jelenléte a kutatók szerint komoly higiéniai kockázatokat vet fel.

Dr. Biranjia-Hurdoyal, a tanulmány vezetője arról beszélt, a potenciális kórokozók lehetnek felelősek a keresztszennyeződésekért, ami ételmérgezést is okozhat.

A szakermber szerint ajánlott kerülni a több célt szolgáló és a nedves konyharuhákat. Különösen a több gyermekes családok és az idősek esetében kell kiemelkedő figyelmet fordítani a konyhai higiéniára, mert szövődményei lehetnek


(24.hu)