4000 olyan nő él Szlovákiában, aki női partnerével együtt neveli kisgyermekét

A 3 és 12 éves gyermeket nevelő anyukák 5%-a egyedül él Szlovákiában.

4000 olyan nő él Szlovákiában, aki női partnerével együtt neveli kisgyermekét
Illusztráció

A Szociális Kommunikációt Kutató Intézet felméréséből kiderül az is, hogy a kisgyermeket nevelő szülők 71%-a él férjével, a fennmaradó rész (kb. 24%) pedig házasságon kívül neveli gyermekét partnerével. Közülük mintegy 20% heteroszexuális partneri viszonyban, 2% férfival vagy a gyermek édesapjával, de külön háztartásban, míg további 2,3% azonos nemű partnerével, nagyrészt egy háztartásban.

Az adatokat tavaly október 31. és november 18. között gyűjtötte a Focus intézet, 1010 megkérdezett válaszai alapján. Olyan háztartásokat kérdeztek, ahol legalább egy 3 és 12 év közti gyermek él. A Focus becslése szerint országszerte mintegy 190 ezer ilyen háztartás létezik.

Ebből kiderül az is, hogy Szlovákiában több mint 4000 olyan háztartás létezik, ahol két nő nevel egy gyermeket. Ugyancsak közel ennyien vannak azok a heteroszexuális nők, akik külön háztartásban nevelik gyermeküket a férjükkel vagy partnerükkel.

Mindemellett 40 ezerre tehető azon háztartások száma, ahol a kisgyermeket nevelő édesapa és édesanya nincsenek összeházasodva.

(TASR)