2969 embernek a dunaszerdahelyi vasútállomás a pokol kapuját jelentette

2019. július 1. - 07:00 | Régió

75 évvel ezelőtt, 1944. június 15-én 2969 dunaszerdahelyi és környékbeli zsidó polgárt hurcoltak el 60 marhavagonba zsúfolva a dunaszerdahelyi vasútállomásról a koncentrációs táborokba. Ennek a borzalmas eseménynek állítottak emléktáblát vasárnap az állomás bejáratánál.

 

2969 embernek a dunaszerdahelyi vasútállomás a pokol kapuját jelentette
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

A Zsidó Kulturális Fesztivál részeként avatták fel a táblát a város és a környék elhurcolt zsidó polgárainak emlékére.

„Az 1944. június 15-én történt események gyökeresen megváltoztatták nemzedékek életét és még ma is érezzük hatásukat.

Összesen 60 vagon, tele emberekkel, gyerekekkel, nőkkel és férfiakkal. 2969 ártatlan embernek kellett elhagyni a biztonságot nyújtó otthonát, sokaknak az életüket is fel kellett áldozni, mert az úti cél a halál volt

– emlékeztettek a hitközség tagjai a táblaavatón – a sors kemény megpróbáltatása ellenére mégis sikerült a megmenekülteknek kiépíteni egy zsidó közösséget, amely már messzemenően nem volt olyan virágzó mint a borzalom előtt. Nekik, akik túlélték a poklot, köszönhető, hogy most itt állunk és részesei tudunk lenni a dunaszerdahelyi zsidó hitközségnek, amelynek tagjai szívükben hordják mártírjaik emlékét.”

Elárulták azt is, hogy a tábla kihelyezéséhez hosszú út vezetett. A legfőbb kezdeményezője a Németországban élő, katolikus vallású Kengyel Károly, akinek még csak gyökerei sincsenek Dunaszerdahelyen.

„Ő az egyike azoknak, akik folyamatosan emlékeztetnek arra, hogy a múltban történt események nem ismétlődhetnek meg” – fejtették ki.

A hitközség tagjai emlékeztettek arra is, hogy körülbelül öt évvel ezelőtt már kezdeményezték a tábla kihelyezését, a dunaszerdahelyi vasútállomás akkori vezetősége azonban mintegy reklámbérleti díjat kért érte. Vojtech Vasovský, a jelenlegi igazgató véleménye azonban már ettől eltért, ő engedélyezte a tábla felhelyezését az állomás bejáratának falára.

Berényi József Nagyszombat megyei alelnök arra emlékeztetett, hogy a közel 3 ezer zsidóból, akiket elhurcoltak innen, csak mintegy 600-an tértek vissza. Hozzátette, a dunaszerdahelyi aktív zsidó közösségnek, illetve az izraeli Spiegel családnak köszönhető, hogy Dunaszerdahelyen van az ország egyik leginkább rendben tartott és feltérképezett zsidó temetője. „2500 sírkő található ott, amelyek mutatják az utókornak, hogy milyen nagy és erős volt ez a közösség valamikor” – szögezte le.

Fontosnak tartja azt is, hogy a táblát a vasútállomáson keresztülhaladó sok fiatal felfigyeljen. „Pont nekik kell leginkább rámutatni, hogy ez soha többet nem történhet meg újra, hogy tudatosítsák, hova vezet a gyűlölet”

A megemlékezést a hitközség tagjai azzal zárták, nagy öröm, hogy ezen az eseményen részt tudnak venni azok vagy azok hozzátartozói is, akiknek ez az állomás a pokol kapuját jelentette. „Örülök, hogy köztünk vannak az utókor képviselői, olyan gyerekek, unokák és dédunokák, akiknek ez az állomás nem volt az utolsó, és bízom benne, hogy ez a tábla a jövő nemzedéke számára örök emlékeztető lesz” – húzták alá.

(SzT)