2021-ig felszámolnák a pozsonypüspöki szemétlerakót

2018. június 8. - 21:37 | Régió

A Vassal EKO társaság kijelentette, hogy legkésőbb 2021-ig eltávolítja a Pozsonypüspökin található, nagy kiterjedésű illegális szemétlerakót.

Ennek helyére egy hulladékfeldolgozó központot szeretne építeni. A céget közvetlenül összekapcsolják az illegális szemétlerakó létrejöttével, a Vassal EKO azonban elhatárolódik ezektől a vádaktól, és azt állítja, hogy a lerakó nincs az ő területükön. A Pozsonyi Járási Hivatal ugyanakkor azzal érvel, hogy a lerakó akkor jött létre, mikor a Vassal EKO elkezdte a működését ezen a területen.

Az illegális szemétlerakó a Vassal EKO területének közvetlen közelében található. A cég szerint azonban ez a probléma már 40 éve jelen van a környéken. „Éppen ezért a Vassal EKO társaság és a város képviselői abban egyeztek meg az év elején, hogy a lerakót a cég a saját költségén eltávolítja. A szemétlerakót legkésőbb 2021-ig felszámoljuk” – közölte a cég. Hozzátették: több százezer tonna szemétről van szó, amelyből a Vassal EKO eddig körülbelül 33 000 tonnányi hulladékot semmisített meg az elmúlt hónapokban. A társaság fokozatosan felvásárolja azokat a földeket, amelyeken a lerakó áll, hogy ezeken egy hulladékfeldolgózó központot hozzon létre.

A Pozsonyi Járási Hivatal szerint a lerakó a Vassal EKO társaság működésével kezdődően jelent meg, amit műholdas felvételekkel is tudnak igazolni. „A felvételeken jól látszik, hogy az a tevékenység, amelynek az eredményeként egy többméteres szeméthegy jött létre, csak 2008-ban kezdődött, amikor a Vassal EKO társaság elkezdte a működését az adott területen” – közölte a hivatal.

A hivatal szerint a lerakót csakis a Vassal EKO területén keresztül lehet megközelíteni. „Ezért világos, hogy a lerakó épp a cég tevékenységének az eredménye” – jegyezte meg a hivatal. A Vassal EKO továbbra is elhatárolódik a lerakótól, és azt állítja, hogy az nem az ő területén van. Ennek ellenére a saját költségein akarja azt felszámolni. Több lakos, aktivista, illetve több helyi, városi és parlamenti képviselő is attól tart, hogy a lerakó beszennyezhette a környék földalatti vízkészletét.

A Pozsonyi Járási Hivatal május 9-én végzett ellenőrzést a Vassal EKO társaság területén, hogy meggyőződjön róla, hogy a cég minden környezetvédelmi előírást betart-e, továbbá az illegális szemétlerakó helyzetét is felmérték. „Az ellenőrzés a mai napig nem zárult le, ezért a Pozsonyi Járási Hivatal nem nyilatkozhat az eredményekről” – közölte a hivatal a TASR-rel.

TASR