1196 baba, köztük 36 ikerpár született tavaly Érsekújvárban

1196 csecsemő született tavaly az érsekújvári kórház szülészetén. 36 ikerpár, 609 fiú és 587 lány született. Az előző évhez képest 31-gyel csökkent a születések száma.

1196 baba, köztük 36 ikerpár született tavaly Érsekújvárban
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

„Hasonló a tendencia a környező kórházakban is" - mondta Judita Koprdová, az érsekújvári kórház nőgyógyászati és szülészeti klinikájának főorvosa.

Az alacsonyabb születési arány valószínűleg a leendő szülők óvatosságának is tulajdonítható, akik aggódnak a járványhelyzet miatt. A járvány első hulláma alatt a kórházban csak az akut eseteket látták el, az asszisztált reprodukciós központok egy ideig nem működtek, ill. később korlátozott módban dolgoztak. „A születési arány csökkenése részben ennek is betudható" - véli Koprdová.

Tavaly sikerült csökkenteni a kórházban a császármetszések számát. A gyerekek 41,72 százaléka jött a világra császármetszéssel, 2019-ben ez az arány még 47,43 százalék volt. Mesterséges megtermékenyítés után tavaly 32 nő szült az érsekújvári kórházban.

Azt tervezzük, hogy 2021-ben 39 százalék alá csökkentjük a császármetszések arányát" - mondta a főorvos asszony.

A felújítás után újabb magas komfortfokozatú szobával bővül a szülészet. „A szülőszobában a boxok elkülönítését tervezzük, hogy az anyukák minél jobban érezzék magukat. Piackutatást végzünk, és igyekszünk pénzügyi támogatást szerezni erre a célra" - mondta Koprdová.

(TASR