Yves Saint Laurent múzeum nyílik Páriszban és Marakkesben is

Október 3-án Párizsban és október 16-án a marokkói Marrákesben nyílik meg az Yves Saint Laurent francia divattervező emlékének szentelt múzeum - jelentette be a Pierre Bergé-Yves Saint Laurent Alapítvány.

A két intézmény megnyitásával lehetővé válik, hogy a divatdiktátor 40 éves munkásságát őrző alapítvány bemutassa a több mint ötezer ruhadarabot és 15 ezer kiegészítőt, valamint több ezer vázlatot, szabásmintát és fotót őrző gyűjteménye egy részét. 

A párizsi múzeumot a történelmi divatház korábbi, Avenue Marceau-n lévő székhelyén hozzák létre, amely 1974 és 2002 között adott otthont Yves Saint Laurent kreációinak, és ahol 2004 óta az alapítvány működik. Több mint 450 négyzetméternyi alapterületén mintegy 50 modellt mutatnak be kiegészítők és vázlatok kíséretében, de fotókat és videókat is láthatnak a látogatók, akik megtekinthetik a néhai francia divattervező egykori szalonjait és stúdióját is.

Marrákes városában, amelyet a divatdiktátor az 1960-as években fedezett fel magának és rendszeres pihenőhelyévé vált, október 16-án nyílik meg az emlékmúzeum az Yves Saint Laurent utcában, a Jardin Majorelle közelében. A kertet 1980-ban vásárolta meg a divattervező és Pierre Bergé, és felújítva, létrehozva a berber kultúra múzeumát Marokkó egyik legtöbb látogatót vonzó nevezetességévé tette. Évente mintegy hétszázezren keresik fel.

 A négyezer négyzetméteres múzeum kulturális központként fog működni állandó kiállítással, könyvtárral, auditóriummal, kávézóval és étteremmel.

(MTI)