Több tízezer növényfajnak van gyógyító hatása

A világon 28 187 növényfajt használnak gyógyításra, ám a hiányos dokumentáció miatt csak töredékük szerepel orvosi kutatásokban - derült ki a világhírű londoni Kew Királyi Botanikus Kert legfrissebb éves jelentéséből, amelyet csütörtökön tettek közzé.

A gyógyhatásúnak tartott növények száma az előző évi átfogó kutatáshoz képest 59 százalékkal nőtt,a mértékadó orvosi publikációkban azonban csak 16 százalékukat említik- írta a Kew Gardens.

A kutatók szerint óriási potenciál lehet a növényekben az olyan betegségek elleni harcban, mint a malária vagy a diabétesz. Az artemisinin, az egynyári üröm hatóanyaga és a kinin, a vörös kínafa kérgéből kivont hatóanyag a 2015-ben több mint 400 ezer ember halálát okozó malária elleni harc "egyik legfontosabb fegyvere" - olvasható a jelentésben.

A Világ növényeinek helyzete (State of the World's Plants) című tanulmány elkészítésében 12 ország 128 tudósa vett részt. Tavaly óta mintegy 1730 új növényfajt fedeztek fel, köztük a mucuna vagy bengáli bársonybab nevű kúszónövény kilenc új faját, amelyet a Parkinson-kór gyógyításában hasznosítanak. A kutyatejfélék családjába tartozó manióka egy változatának, a manihotnak öt új faját fedezték fel Brazíliában, az új fajok javíthatják a maniókatermést, a jövő tápláléka válhat belőlük" - írták a Kew kutatói.

A Kew hatalmas kertjei és több mint 8,5 millió darabot számláló botanikai gyűjteménye szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

(MTI)