Rossz hatással van a szmog a kisiskolások iskolai teljesítményére

A légszennyezettség negatívan hat a kisiskolások iskolai teljesítményére - számolt be egy belga lap. Három belga kutató az észak-belgiumi Zonhoven, Tirlemont és Hasselt városok három általános iskolájában vizsgálta a levegőminőség és a diákok tanulmányi teljesítménye közötti kapcsolatot.

Rossz hatással van a szmog a kisiskolások iskolai teljesítményére
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az eredmények azt mutatták, hogy a tanulók iskolai teljesítménye csökken, ha szennyezetett környezetben élnek. "A levegőszennyezettség mértéke csaknem ugyanolyan nagy hatással van a diákokra, mint a szüleik iskolai végzettsége" - mondta Tim Nawrot, a Hasselti Egyetem járványtannal és közegészségüggyel foglalkozó professzora.

"A légszennyezettség tagadhatatlanul hatással van a kognitív teljesítményre. Figyelembe véve, hogy Flandriában hatalmas a forgalom, sürgősen megoldást kell találni erre a problémára" - tette hozzá a szakember.

Flamand szakemberek egy másik tanulmánya ugyancsak összefüggést mutatott ki az alapvető környezeti tényezők és a diákok tanulási, valamint emlékezőképessége között.

A levegőszennyezettség bizonyítottan hatással van a koncentrációképességre is.

Nemrég kutatók azt is kimutatták, hogy ha valaki forgalmas út mellett lakik, az növeli a demencia kialakulásának kockázatát.

(MTI)