Nem engedték be az ülésterembe a parlamenti képviselőt, mert vele volt a csecsemője

Simona Petrík független parlamenti képviselőt csütörtökön a parlamenti őrség nem engedte be a törvényhozás üléstermébe, mert vele volt hathónapos csecsemője.

"Siettem a kérdések órájára, mert korábban beadtam egy kérdést Richter miniszterhez a nyugdíjasokról, és választ akartam rá kapni. Velem volt Zorka is egy babahordozó kendőben, mert csak 20 percet akartam időzni a parlamentben. Az ülésterembe viszont nem engedtek be, mert oda senki nem léphet be a képviselőkön kívül. Még egy hathónapos gyermek sem az anyukájával"

- számolt be az esetről Petrík, aki így nem kapott választ kérdésére a minisztertől, mert ahhoz jelen kellett volna lennie.

A képviselő beismeri, hogy nem ismerte a vonatkozó szabályt, de eszébe sem jutott, hogy a nyugodt, féléves kislánya megzavarhatná a törvényhozás mentét.

"Természetesen nem akarom folyamatosan magammal hozni a parlamentbe a gyermekemet, nem akarok példát statuálni, de a gyermek az édesanyhához tartozik. 2016 van, és a magánszektorban teljesen természetes, hogy ha úgy adódik, egy nő a munkahelyére viheti gyermekét. (...) Azt hiszem, hogy manapság teljesen természetesnek kéne lennie, hogy a parlamenti ülésterembe egy képviselő beléphessen gyermekével 10 percre" - nyilatkozta a független képviselő.

Petrík egyébként a közeljövőben megpróbálkozik a vonatkozó házszabály módosításával is, már több kolléganője is mellé állt, de ugyanúgy számít a férfiak támogatására is. Babysittert fogadni egyelőre nem akar, azt vallja, hogy a ilyen korban a gyermeknek a szüleivel kell lennie, és szerencsére partnerének időbeosztása is flexibilis, ő van a gyermekkel, ha Petrík nem ér rá.

Nicholsonová: ez szégyen

"Valaki megőrült? Szerintem ez a parlamenti képviselő munkájának akadályozása" - kommentálta Petrík esetét a parlament alelnöke, Lucia Nicholsonová. Az SaS politikusa egyébként babát vár, és a szülés után nem sokkal szintén dolgozni akar a parlamentben, ahogy eddig. "Ez az eset abszurd, ilyen szégyenteljes esetre én nem is emlékszem még" - nyilatkozta felháborodva Nicholsonová.

Bugár: nem lehet

Az Andrej Danko házelnököt helyettesítő Bugár Béla parlamenti alelnök a Denník N-nek úgy nyilatkozott, a házszabályhoz mindenkinek tartania kell magát, és nem léphetnek be gyerekek az ülésterembe, amíg a szabály nem változik.

"Én sem jöhetek be a lányommal, ön se a fiával, senki nem jöhet be, ha ilyen a szabály" - mondta Bugár a napilap újságírójának, akitől tudomást szerzett az esetről.

"Ha valamit akar, akkor feltételezem, hogy megkeres, én meg leülök vele. Nem tudok az esetről" - tette hozzá a Bugár Béla, mivel elmondása szerint Petrík nem kereste meg őt a problémájával. Petrík erre úgy reagált: akart beszélni Bugárral, de a Híd elnöke bent volt az ülésteremben, oda meg őt ugye nem engedték be...

Eközben Licia Ronzulli olasz EP-képviselő az Európai Parlamentben:

(para)