A méheknek is lehet majd világnapjuk

Már csak az ENSZ-közgyűlés decemberi döntésétől függ, hogy a méhek világnapjává nyilvánítják-e május 20-át, Szlovénia kezdeményezését ugyanis szerdán egyhangúlag támogatta az ENSZ jelenleg Rómában tanácskozó Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) is.

Dejan Zidan szlovén mezőgazdasági miniszter a Twitteren számolt be a Rómában elért sikerről és elmondta, 95 százalékos esélyt lát rá, hogy az ENSZ-közgyűlés is rábólint a 2014-ben indított kezdeményezésre. "Addig persze nem mondhatunk biztosat, amíg a szavazás véget nem ér" - tette hozzá a bejegyzésében.

Zidan szerint a világnapot 2018-ban lehetne először megünnepelni, pont egy nappal a méhekről szóló világkonferencia után, amelynek jövőre Szlovénia lesz a házigazdája.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a méhészkedés egyike azon maroknyi területeknek, amelyeken Szlovénia szuperhatalomnak számít. Éppen ezért az ország tervei között szerepel a méhészet oktatása, valamint egy nemzetközi méhészképző központ létrehozása, ahol világhírű szlovén méhészek osztanák meg a tapasztalataikat. 

Zidan szerint Szlovénia továbbá vezető szerepet akar vállalni a háziméheket és egyéb beporzókat fenyegető problémák kezelését célzó nemzetközi tudományos kutatásokban.

A Szlovéniai Méhészek Egyesületének elnöke, Boatjan Noc szerint a világnap célja a méhek és az egyéb beporzók népszerűsítése. Mint fogalmazott: "ahol a méhek megmaradnak, ott az ember is képes túlélni". Noc azt is elárulta, hogy épp egy nemzetközi kongresszusra készülnek, amelyen a méhészeket érintő összes problémát a politikusok elé tárják.

Szlovéniának azért esett a választása május 20-ra, mert ezen a napon született a szlovéniai méhtenyésztés úttörőjeként ünnepelt Anton Janaa (1734-1773), akit a modern méhészet első tanítójaként tartanak számon világszerte.

A hivatalos adatok szerint a szlovén méhészek nagyjából kétezer tonna mézet termelnek évente, míg a méz iránti belföldi kereslet nagyjából 2500-3000 tonna körül mozog éves szinten.

(MTI)