Ez a hat dolog kinyírja a spermákat

Számos oka lehet annak, ha a spermiumok lomhává válnak vagy a számuk lecsökken. Egészen meglepő, hétköznapi dolgok is állhatnak a háttérben.

1. Szalonna, bacon fogyasztása

Egy szeletnyi ízletes szalonna, vagy zsírszegényebb bacon igen finom lehet, de arra valóban senki sem gondolna, hogy csökkentheti a spermaszámot. A Harvard Egyetem újabb kutatása 156 önkéntes férfi és partnernőik étkezési szokásait követte nyomon. Ebben azt is figyelték, milyen gyakran fogyasztanak vörös húst, fehér húst, csirkét és halféléket. Napi fél adag, vagy ennél több húsmennyiség mellett 5,5% volt a normál alakú spermium, kevesebb húsfogyasztás mellett 7,2%. A nagyobb arányú halfogyasztás javította a sperma minőségét.

2. Kiizzadjuk a szaunában?

Nem bizotos, hogy egy jó szaunázás segít a férfiak szervezetének méregtelenítésében. A padovai egyetemen 10 egészséges, 30 év körüli férfit vizsgáltak ezzel kapcsolatosan. A szaunázás heti 2 alkalommal történt, 15 percig tartott, és az egész vizsgálat 3 hónapra terjedt ki. A vizsgálat előtt a férfiak normál spermát produkáltak. A 3. hónap végén a kontroll alkalmával a spermiumok minősége és mennyisége jelentős romlást mutatott, és csak néhány hónap alatt állt helyre. 6 hónap után már újra normálértékeket mértek. 

3. Állandó stressz

A fokozottabb stressz számos problémát okozhat szervezetünkben, többek között termékenységi zavarokat is. Egy újabb vizsgálatban 38-49 év közötti férfiakon elemezték az életesemények hatását, a stressz hatását a spermiumokra. Érdekes módon a személyes, magánéleti események jelentősebb hatást gyakoroltak spermaminőségre, mint a munkahelyi problémák.

4. A laptop

Az állandó, folyamatos, és tényleg ölünkbe tett laptop használata ronthatja a spermaszámot, de a wifi-kapcsolat is károsíthatja a férfi termékenységet. Egészséges férfiakon végzett újabb vizsgálat szerint 29 spermamintát vettek legalább 4 órát folyamatosan ölükben tartott laptopot használó férfiaktól. Az eredmények szerint a folyamatos wifi kapcsolat károsította a spermiumok DNS-ét, és rontotta mozgékonyságukat is.

5. Kerüld a növényvédőszereket!

A növényvédőszerek közismerten toxikus anyagok, számos módon károsíthatják az egészségünket. A George Washington egyetem kutatói 17 különböző vizsgálat adatait elemezték, a nővényvédőszerek férfi termékenységre gyakorolt hatását illetően. A piretrinek és szerves foszfátok e szempontból igen veszélyesek, és gyakran alkalmazzák őket a kertészet, mezőgazdaság területén. A 17 vizsgálatból 15-ben beigazolódott, hogy a növényvédőszer-használat jelentősen rontja a sperma minőségét.

6. Ne füvezz!

Újabban egyre több kutatás számol be a marihuana, a kannabisz jótékony hatásáról egyes betegségekben. Férfiak termékenységét viszont rontja. A buffaloi egyetem kutatói szerint a gyakori marihuana fogyasztás "kiégeti" a spermiumokat, annyira felgyorsulnak és olyan korán, hogy képtelenek a petesejtet elérni. Vizsgálták egészen konkrétan a THC hatását is, olyan férfiakon, akik öt éven át, rendszeresen heti 14 alkalommal fogyasztották a szert. A tapasztalat hasonló volt, a THC hatására a spermiumok gyorsan és zavart módon úsznak, képtelenek elérni a megtermékenyítésre váró petesejtet.

egeszsegkalauz.hu